Fotograaf Integraal, De

Will Tura wist het al

De afgelopen weken bewijzen het. Het leven van Artsen zonder Grenzen (AZG) in dat deel van de wereld waar een arts van een ngo jammer genoeg nooit zonder bezigheid valt, is hard, bijzonder hard. Dat is zo in 2015 en was helaas ook al zo in 1986 toen de Moedjahedien er streden tegen Sovjet-Rusland.

Desondanks voelde fotograaf Didier Lefèvre zich geroepen om ginds in dat woelige Afghanistan zijn eerste opdracht als fotograaf te vervullen, aan de zijde van AZG. Het resultaat is een drieluik dat intussen binnen het stripmedium staat als een monument. Enigszins verwonderlijk dus dat de uitgever zolang wachtte om De Fotograaf als integrale editie uit te geven. Temeer omdat, gek genoeg, de drie afzonderlijke albums steeds op een ander tempo uitverkocht waren. Hoezeer waren wij dus verheugd om deze integrale tussen de aankondigingen te zien staan!

Konden we maar onze eerste kennismaking met De Fotograaf uitwissen en deze albums opnieuw voor het eerst ter hand nemen, met bijhorende verstomming. Helaas, things can't be unseen, en dus moeten we het maar doen met dat gevoel van herkenning, wanneer we een memorabele scène opnieuw lezen. En of er memorabele scènes zijn! Daarbij denken we niet enkel aan Lefévres bezielde fotografie maar ook aan Emmanuel Guiberts tekeningen (en Frédéric Lemerciers inkleuring). Hun less is more-aanpak zou niet overal even passend zijn, maar komt in dit genre schitterend tot zijn recht. Reken daarbij Lefèvres gevoel voor humor en zelfspot en je weet meteen waarom yours truly dit album zo hoog aanschrijft.

Deze integrale uitgave is een bundeling van de drie delen, zonder meer. Dat is enigszins jammer. De veel te vroeg overleden prijswinnaar van de Essentiel d'Angoulême 2007 had ergens nog wel meer verdiend dan enkel het herdrukken van zijn kleurenfoto op de achtercover. Voor al het overige straalt deze uitgave perfect de hoop uit die Lefèvre in zijn belevenissen meegaf. Dat maakt deze uitgave binnen enkele maanden een prima kerstgeschenk, want het is veel meer een evergreen dan uw kerstboom ooit zal zijn. Hoop doet